Ananászcseresznye páponya

 

(Physalis peruviana)

 

 

Ettél már földi cseresznyét? Kérdeztem és átnyújtottam egy kis vékony héjú kis bogyót!

Bizalmatlanul pislogtam rám, miközben indult a keze, de azért csak visszahúzta:

-Mi ez te?

Hát mi, perui cseresznye, magyarul Páponya!

-Páponya az meg mi?

Amit tartanál a kezedbe, ha elvennéd..

Kóstold meg! Finom édes savanykás íze van, néhol egy kis kesernyés beütéssel, de elenyésző..

Na és mire jó?

Hát rakott el a feleségem Bözsi télire befőttnek meg főztünk belőle lekvárt, de jó chutneynak is. Ha a burka meg nincs megbontva, eláll elég sokáig! Torták különböző ételek díszítésére kiváló de készíthető belőle szörp is. Mártsd bele csokiba! Kitűnő desszert!

-Páponya.. ízelgette a szót milyen furcsa neve van!

Valóban az és képzeld már a múlt században is ültetgették Magyarországon mert egy nagyon régi könyvbe valamikor 1890 körül már írtak róla mint ígéretes növény, szaporításra alkalmasnak minősítették. Sajnos az idő múlása aztán feledésbe is merítette, mígnem mostanság előásták, és gyorsan ültettek is belőle.

-Jó kis ágas bogas növény rengeteg van rajta!

Valóban még március elején ültettem nagyon apró magját tejfölös pohárba, majd valamikor áprilisba aztán szétszedem, és egyenként kaptak egy nagy tejfeles poharat.

Később aztán május vége felé már amikor a fagy biztos nem jön vissza akkor kiültettem úgy egy 80*80-as térközbe hálósan. Nagyon furcsán néz ki, mert ekkora tér közben a kis növény nagyon furcsa mód árválkodik. De nagyon nagy szükség van rá, hiszen látod most már egyöntetűen, beborította az egész talajt, dzsumbujt alkotva hozza, a felfujt kis gömböcskék egész tömegét. Kezdetben meleget és szórt fény igényel majd teljes napfényt és vizet! Nem árt kitördelni a honalj hajtásait, illetve a középső hajtását, de ha nem, akkor uborkaháló mellé tegyed, mer lágy szárú, és könnyen törik, illetve a szél elborítja.  Olvastam valahol, hogy évelő de én nem hurcolászom be az ablakba, mert magjai könnyen kelnek és így nem érdemes vele kínlódni a hosszú téli napokon.

Sajnos a mínuszt nem bírja! Így a paradicsommal és a paprikával együtt egyszerre mennek tönkre, hiszen egy helyről is származnak! Ha rá akarsz keresni, akkor a netten írd be: a physalis

Több találatot kapsz így egy ismert növényét is a zsidócseresznyét. Vigyázz, mert ez mérgező, az ananászcseresznye nem, bár ha még zöld a bigyója akkor van enyhe mérgező hatása, amúgy nyugodtan fogyasztható így narancssárgán.

-Kérnék én is magot akkor, ha van!

Nagyon szívesen ez a címem, ha kérni akarsz:

 

Grosz Tamás 5065 Nagykörű Tomori út 37.

Ha telefonon akarsz hívni vonalasan, akkor: 56 494 059

De ha van rádió telefonod akkor 06 20 9168711

Van egy email címem is: ragokamuvek@googlemail.com

Ha csak levélben kérsz akkor küldj egy felbélyegzett  megcímezett válasz borítékot, benne 500 Ft-l és kapsz két fajta páponyát is!