csode-csoda.hu/index.php?menu=bemutatkozas

Csödei Alkotótábor


Mi is jártunk Csödén, és nagyon jól éreztük magunkat, ezért szeretettel ajánlom iskolásoknak, csoportoknak

ezt a gyönyörű helyet!
Kezdetek


Kis falu az erdő közepén, irtás helyén tizenöt ház álldogál, Csöde a neve.


Üres használaton kívüli iskolaépület árválkodott itt évekkel ezelőtt.


Gyerekeké volt, az is marad! – adtam ki a jelszót magamban, amikor úgy döntöttem alkotótábort alakítok ki az iskolaépületből fiataloknak.


Kevés segítséggel jutottunk el odáig, hogy végre tudjuk fogadni a gyerekeket. Mint fotóriporter, fotóművész először csak fotótábort szerveztem.


Közben folyamatosan képeztem magam. Fazekas, bőrös szakmát sajátítottam el, majd a népi játék és kismesterség oktató felsőfokú képzést végeztem el, népi játszóházi foglalkoztató képzést is elvégeztem, gombaszakértő – gomba szakellenőr is vagyok. Később Nevelő és Tánc- és dráma tanárként diplomáztam és fontosnak tartottam az Etika,ember és társadalmi ismeretek, művészeti szakirányú egyetemi képzés elvégzését is.


Lányom segítségével évek óta angol nyelvű társalgási lehetőséget is biztosítunk meghívott angol gyerekekkel és Angliában élő angol-magyar nyelvű fiatalokkal.


Fiam gasztronómiai gyakorlatokkal, előadásokkal és kötetlen beszélgetésekkel tarkítja a tabori foglalkozások palettáját.


Elmúlt évek alatt már több ezren jártak nálunk. Igyekeztünk a magas szintű szakmai színvonal, kiváló pedagógiai módszerek alkalmazása mellett családi hangulatot ide varázsolni. Minél több szeretetet, tudást, tapasztalatot adtam, annál többet kaptunk vissza. Kialakult az alkotóház igazi faunája, ethosza.


Külön szakmai műhelyek várják az alkotni vágyókat: fazekas, bőrös, szövő, fekete-fehér analóg fotólabor. Az itt készített munkákat mindenki hazaviheti.


Az alkotás kortól, nyelvtől független, mindenki örömét leli a foglalkozásokban.


A bécsi „Geh mit uns” testvér alapítványunk fogyatékos fiataljain kívül jártak nálunk a bécsi Waldorf, Montessori iskolások, akik viszonozták a meghívást több alkalommal is. A programokról az osztrák szakmai lapok is tudósítottak kiemelve a táborunk sokoldalúságát, magas színvonalú szakmai szolgáltatását.


Nyilas Ilona, Székely Csilla Viola, Molnár Márk


 
ROGRAMOK az országban

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő
Közhasznú Egyesület (DVVKE)
és az általa működtetett
Helytörténeti Múzeum
gyógynövény-ismereti foglalkozás
és beszélgetés sorozata, a
következő találkozójára invitáljuk az érdeklődőket.
A háziasszony: Bordi Anna okleveles fitoterapeuta
A beszélgetés vendége:
Bártfai Attila ny. kertész-üzemmérnök, szaktanácsadó
A beszélgetés témája: A kertészkedő kérdez – a kertész válaszol
A találkozó helye: a Helytörténeti Múzeum (Dombóvár, Szabadság u. 16.).
A soron következő foglalkozás időpontja:
március 13. (péntek) 16.30 óra
A tavasz közeledte ezer kérdés vet fel a kerti munkákkal kapcsolatban. Hogyan tudok vegyszermentesen zöldségeket termeszteni? Mitől bio a biokert? Feldúsíthatom a füvet, hogy rászórok a már meglévő fűre fűmagot? Milyen növények vannak a hagyományos magyar kertben? Hova érdemes ehető sövényt ültetni? Lehet tavasszal gyümölcsfát ültetni? Hogyan kell előkészíteni a talajt a palánták számára?
A téma részleteiért keressék a Dombóvári Herbárium Facebook oldalát.
A program vezetőjével az ezerjofuves@gmail.com elektronikus levelezőn lehet felvenni közvetlenül a kapcsolatot.